Yrittäjäksi monella tapaa
– Uusi osakas kehittämään toimintaa
Olen toiminut yrittäjänä nyt joitakin vuosia, ja ehtinyt jo monella eri tavalla mukaan eri yrityksiin. Samalla olen auttanut myös tuttavia pohtimaan vaihtoehtoisia tapoja lähteä yrittäjäksi. Se millä tavalla yrittäjäksi lähtemisen toteuttaa riippuu aina tilanteesta.
Vahva tiimi
Oli syy lähteä yrittäjäksi mikä tahansa, olen yrittäjänä oloni aikana kuitenkin huomannut toimivan ja osaavan tiimin olevan yksi tärkeimpiä tekijöitä onnistuneen liiketoimintaympäristön luomiseen. Tästä yksinkertaisena esimerkkinä on sijoittajien keskuudessa käytetty esimerkki yrityksestä, jossa kolme insinööriä kehittää uuden tuotteen, mutta minkäänlaista kaupallista osaamista ei ole. Tällainen yritys ei välttämättä ole hyvä sijoituskohde, koska tuotteet pitää myös pystyä kaupallistamaan, jotta niitä pystytään myymään. Jos tiimissä taas olisi vain kaupallisia osaajia, ei olisi välttämättä edes myytävää tuotetta.
Huolimatta siitä millä tavalla yritystoimintaa tehdään, vahva tiimi luo hyvät mahdollisuudet yrityksen kehittämiselle, päivittäiselle tekemiselle ja kaupalliselle kilpailukyvylle. Kokeneen osaajan eli uuden kompetenssin saaminen tiimiin voi tuoda yritykselle monenlaisia hyötyjä. Varsinkin, jos tiimissä ei tältä osa-alueelta vielä ole osaamista. Tiimiä ei siis ensisijaisesti kannata koota vain hyvistä ystävistä, joiden kanssa juttu luistaa, vaan miettiä tarkkaan jokaisen vahvuudet ja vastuualueet.
Yritystoiminnan aloittaminen tai kehittäminen
Kun hyvä tiimi on kasassa pitää seuraavaksi pohtia millä tavalla yritystoiminta aloitetaan tai sitä kehitetään. Seuraavassa on käyty muutamia tuttuja ja vähemmän tuttuja tapoja tähän.
Uuden yrityksen perustaminen on tavallisin tapa aloittaa yritystoiminta. Yrityksen perustaminen onkin siksi tuttua jo monelle. Uuden yrityksen alkuun ja tuottavaksi saaminen saattaa olla usein aikaa vievää ja turhauttavaa, kun uusi brändi ei ole vielä asiakkaiden keskuudessa tunnettu.
Helpompi tapa päästä alkuun on jo toimivan liiketoiminnan ostaminen. Tämä sisältää yleensä valmiin liiketoiminnan palveluineen, työntekijöineen ja asiakkaineen. Liiketoimintakauppa ei kuitenkaan sisällä yritystä eikä esimerkiksi sen velkoja. Helpoin ja turvallisin tapa toteuttaa tämä on hoitaa se yritysvälitystoimiston kautta, jolloin he tekevät tarvittavat sopimukset ja kertovat asiaan liittyvistä vastuista ja velvoitteista. Kaupan voi toki tehdä myös itse, mutta tällöin tulee hyvin tarkkaan miettiä kaikki liiketoiminnan perusasiat, ja missä voi tulla myyjän kanssa ongelmia tai riitoja tulevaisuudessa. Liiketoimintakaupalla voi myös laajentaa oman olemassa olevan yrityksen toimintaa. Yritys käytännössä ostaa toisen yrityksen työntekijät, asiakkaat ja osaamisen, ja liittää nämä omaan toimintaansa sen kehittämiseksi.
Toimivan yrityksen ostaminen on myös suhteellisen yleinen tapa aloittaa yrittäjyys ja näin jatkaa olemassa olevaa liiketoimintaa. Kyseessä on siis omistajanvaihdos. Tässä etuna on se, että yrityksellä on yleensä vakiintunut asiakaskunta, palvelut ja nimi. Yrityskaupan yhteydessä siirtyy kaikki yrityksen omaisuus ja myös velat. Yrityskauppaa tehdessä tuleekin olla hyvin tarkka sopimuksen ja sen ehtojen kanssa sekä tietoinen yrityksen nykytilasta. Kauppaa tehdessä on hyvä olla aina mukana taho, joka tuntee kyseisen kaupanteon hyvin.
Sukupolvenvaihdos tarkoittaa nimensä mukaisesti yritystoiminnan siirtämistä nuoremmalle sukupolvella. Yleensä kyseessä on perheen sisällä tehtävä sukupolvenvaihdos, jolloin lapsi ottaa vanhempiensa yritystoiminnan haltuun ensin osittain tai kerralla kokonaan. Sukupolvenvaihdoksessa on helppo jatkaa toimintaa keskeytyksettä, riskeittä ja samalla saa tiettyjä verohelpotuksia yrityskauppaan verrattuna.
Yrityksen kehittäminen osakkaiden kautta
Yrittäjäksi voi myös lähteä matalammalla kynnyksellä ja vähemmän tunnetulla tavalla. Olemassa olevan yrityksen kehittäminen uusien osakkaiden ja näiden resurssien avulla on yrityksille yksi vaihtoehtoisista tavoista kehittää ja kasvattaa olemassa olevaa liiketoimintaa. Tämä antaa henkilöille, joilla on erikoisosaamista esimerkiksi kaupallistamiseen liittyen, mahdollisuuden päästä mukaan yritykseen matalahkolla kynnyksellä. Uusi osakas voi siis tuoda mukanaan osaamista tai sijoittaa yritykseen tai jopa molempia. Osakkaaksi pääsy yritykseen vaatii yleensä vahvat referenssit hakijan osaamisesta. Hyvin laadittu osakassopimus on tällaisissa tilanteissa kullanarvoinen, jotta molempien osapuolien velvollisuudet ja vastuut, sekä hyödyt on määritelty selkeästi.
Leave a Comment